Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 1

Patnáctina cesty je alespoň podle plánu za námi. A byla to zábava :) Za ten rok jsme se opět ohromně posunuli v investování. Před rokem se nám často zdálo, že na poměry amatérských investorů (x profesionálním, kteří jsou za investice placeni) toho už víme docela dost. Teď, při pohledu do zpětného zrcátka, je jasné, že to nebyla tak docela pravda.

Události krok po kroku

Co se v jednotlivých měsících roku 2015 odehrávalo v našem portfoliu si můžete přečíst v jednotlivých měsíčních reportech. Z pohledu nezávislého cashflow jde rok rozdělit na tři stejně dlouhá období. První čtyři měsíce roku 2015 byly ve znamení stagnace, portfolio se nijak zvlášť nehýbalo a kolísalo sem a tam. Růst přišel v následujících čtyřech měsících (květen-srpen), kdy co měsíc, to nový rekord měsíčního nezávislého cashflow. Lví podíl na tom nesly nové investice, které se významně zapsaly v poslední třetině, kdy nezávislé cashflow výrazně vystoupalo a vytvořilo značný náskok oproti plánu.

Složení portfolia v uplynulém roce

Během celého roku se portfolio výrazně přesypalo. Velká část titulů portfolio opustila a pár nových naopak přibylo. Největší změna proběhla během října, kdy se radikálně snížil počet titulů. Důvody jsou uvedeny v odkazovaném článku, krátce je ale lze shrnout ve dvou důvodech - portfolio bylo zbytečně naředěné drobnými pozicemi a výhledově s růstem pozic bude potřeba řešit i dvojí zdanění dividend.

Složení akciového portfolia ke konci roku 2015

Akcie společností se sídlem v ČR (45 %)
Česká spořitelna
ČEZ
Komerční banka
Kofola

Akcie společností se sídlem v EU (10 %)
BMW
Pegas Nonwovens

Akcie společností se sídlem v USA (20 %)
HCP
Intel
Microsoft
Stag Industrial

ETF (25 %)
iShares International Select Dividend
iShares Mortgage Real Estate Capped
Recon Capital NASDAQ 100 Cov Call
Vanguard High Dividend Yield

Ale ať tu nepíšeme pouze o akciích (které ale tvoří absolutní jádro celého portfolia), v roce 2015 jsme se pustili i do P2P půjček. Z hlediska celkového objemu nijak výrazně, přeci jen, je to alternativa, která ještě musí prokázat svoje kvality v dlouhodobém horizontu.

Malou část příjmů máme i ze spořicích účtů, na kterých jsou uloženy prostředky pro případné další investice. Ty ale v průběhu roku klesaly - jednak vinou klesajících úroků a jednak tím, že část prostředků jsme zainvestovali a na účtech je nyní uložena skutečně jen záloha na ty nejzajímavější investiční příležitosti.

Objev roku

Jednoznačně akciové společnosti podnikající jako REIT (tj. obhospodařující nějaké portfolio nemovitostí). Ty pro nás skrývají dvě velké výhody - fyzická aktiva a vysoké výnosy. Ano, mít akcie REIT není totéž jako vlastnit fyzickou nemovitost, ovšem po výnosové stránce je to víceméně to stejné. Odvážili bychom se přitom tvrdit, že z dlouhodobého hlediska má takový průměrný REIT mnohem lepší výnosnost než nějaký nájemní byt - o ušetřených starostech nemluvě. Výnosnost je pak dána hlavně specifičností nemovitostních aktiv a povinností společností podnikajících formou REIT vyplácet velkou část svých "zisků" akcionářům formou dividend.

Během roku 2015 si do našeho portfolia našly cestu dvě takové společnosti - zdravotnické HCP a průmyslový STAG - a jedno ETF - hypotékový REM. HCP je matador patřící mezi dividendové aristokraty a přestože trpí krátkodobými obtížemi a už ne tak vysokým meziročním růstem, je to sázka na trend a spíše stabilitu. Naopak STAG je jednoznačně rizikovější investice, která počítá s tím, že se USA bude ještě pár let dařit a STAG mezitím podstatně zvýší svoji velikost. Hypotékové ETF REM je pak sázkou na speciální typ REIT, který operuje s nemovitostmi skrze hypotéky. Protože je to pro nás hůře čitelná oblast a navíc více riziková, rozhodli jsme se raději pro "bezpečí" v diverzifikovaném ETF Dvě společnosti a jedno ETF přitom z investičního hlediska nejsou konečnou - určitě plánujeme mít minimálně tři až čtyři REIT jako samostatné tituly, s jedním ETF jsme pak spokojeni. Z hlediska podílu na investičním portfoliu by ale tyto společnosti určitě neměly překročit 25 %, a ideálně by se měly držet něco pod 20 %.

Výhled na rok 2016

Už teď víme, že rok 2016 nebude patřit mezi nejklidnější. Volatilita celého roku 2015 se během ledna ještě znásobila, provázená celkovým poklesem trhů. To je pro nás jen dobře - světová ekonomika pořád slušně šlape (což je pozitivní zprávou pro dividendové výnosy), a tak snížené nákupní ceny dávají zajímavou příležitost, jak oživit a posílit portfolio.

Samozřejmě, těžko předvídat události následujících měsíců. Ale i pokud by se podmínky příliš nelišili od uplynulého roku, lze říct, že z pohledu objemů investic bude rok 2016 klidnější. Jen výraznější propad trhů (a s ním spojené investiční příležitosti) by nás přiměl k tomu sáhnout do rezerv pro takové příležitosti, a tak nové investice budou financovány čistě z toho, co se nám podaří vydělat jinde (popř. z toho, co získáme ze současných investic).

Oproti tomu nezávislé cashflow by za výše uvedených podmínek mělo významně narůst. V portfoliu je pořád řada nových investic, které se v nezávislém cashflow dosud neprojevily a plný efekt přinesou až v druhé polovině roku 2016.

Celkově byl rok 2015 parádní, hodně jsme se toho naučili, a pokud bude i tento rok podobný, tak to bude paráda.

Komentáře