Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 11/2016

Listopad z řady posledních měsíců jednoznačně vybočoval - a nebylo to tím, že by nastal nějaký relativní klid, právě naopak. Událostí měsíce byly jednoznačně prezidentské volby v USA a překvapení s nimi spojené. O tom ale v sekci Úvahy. Co se týče našeho nezávislého cashflow, tak to se pohybovalo poblíž vrcholů, byť nový rekord to tentokrát nebyl.

Nezávislé cashflow


Listopad skoro vyrovnal předchozí tři rekordní měsíce. To, že nepřišel rekord, ničemu nevadí, pořád se držíme vysoce nad cílem - a pro letošek už je jasné, že tomu tak bude pro všechny měsíce tohoto roku, což je skvělý úspěch. Pro další rok nastavíme výrazně vyšší základní hladinu (skok už je naznačený výše v grafu), ale plánovaný meziměsíční růst naopak snížíme, neboť čekáme negativní efekty oslabení kurzu koruny a možné snížení dividend u KB a ČEZu. Máme sice několik nových želízek v ohni, ale rozhodně nečekáme podobně raketový růst jako letos, to byla spíše výjimka.


Investice

Investičně byl listopad vyloženě bohatý. V našem portfoliu na Fio jsme prodali Microsoft a ETF VYM. Důvodu pro to byly různé, Microsoft byla moc malá pozice, kterou za daných cen nechceme posilovat, a VYM naopak po zvolení Donalda Trumpa stoupl velmi vysoko a byl tak vhodným zdrojem prostředků pro jiné tituly. V tomto případě to byly REIT Omega Healthcare Investors (OHI), STAG a STORE Capital (STOR). OHI je sázkou na demografický trend a růst výdajů na péči o lidi v důchodovém věku, STAG na fungování průmyslu v USA a STOR na kvalitní portfolio objektů k podnikání.

Protože jsme však nechtěli dále snižovat podíl ETF na portfoliu, na účtu u Lynx jsme dokoupili ETF IEUR, ve kterém jsme konečně našli vhodné zacílení na evropský trh, které jsme už nějakou dobu hledali. A krom toho jsme nakoupili pozici ve staré známé Veolii (nutno říci, že kauzy okolo podnikání této společnosti v ČR nám úplně radost nedělají) a hlavně v norském konglomerátu Orkla, vlastníku značek jako je Hamé.

Aktivní jsme byli i v P2P sektoru. Krom drobné investice na Fundliftu jsme hlavně navýšili portfolio na Zonky, kde už je konečně možné odchytit i nějaké půjčky (byť stále je potřeba mít zapnutá upozornění). Z hlediska objemu pak byl důležitý přesun části prostředků z Bondory, doplněných o dividendu z Pegasu, na platformu Mintos.

Úvahy

Jak už bylo předesláno v úvodu, tématem těchto Úvah budou americké volby. Že vyhraje Donald Trump jsme rozhodně nečekali a zřejmě jsme v tom nebyli sami, protože v nejbližších hodinách po jeho zvolení prošly trhy pořádným propadem. Který se ale po jeho vítězném projevu obrátil v růst trhů i dolaru. Nám se sice nepodařilo zainvestovat hned v prvních hodinách, ale i tak jsme využili značných slev na některé z našich sledovaných titulů.

A přestože teď, na přelomu listopadu a prosince, akcie atakují historické rekordy, nelze říci, že by se to týkalo všech. Evropa je jako již několik let tradičně pozadu a i v USA je celá řádka titulů blízko ročních minim nebo alespoň o 10 % a více níže než před volbami. Navíc se zřejmě blíží zvednutí úrokových sazeb FEDu na jeho zasedání v polovině prosince, což by mělo negativně ovlivnit fungování REIT. V tomto ohledu jsme v klidu, tituly, které nyní vlastníme, by měly mít stabilní výhled.

Výhled

Naše portfolio zatím přináší velmi dobré výnosy - a nejinak tomu zřejmě bude i v nejbližších měsících. Půlroční horizont už je více zachmuřený, ale zatím nic není dáno, takže uvidíme, co budoucnost přinese. Další posilování portfolia přitom vyloučit nemůžeme, na trhu je stále řada titulů poměrně blízko našim nákupním hranicím, stačí drobná korekce a kolo investic se může znovu rozpohybovat.

Komentáře