Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 2

V loňském ročním shrnutí jsme se na úvod podivovali, jak jsme se za jediný rok v investování posunuli. A teď nezbývá, než se opakovat. Z dnešního pohledu jsme na konci roku 2015 o investování nevěděli prakticky nic a dnes už víme, že investování vyžaduje stejně pečlivou práci jako jakákoli jiná aktivita. Z toho pohledu si můžeme být celkem jisti, že shrnutí třetího roku bude začínat naprosto obdobně.

Celkově byl ale rok 2016 velmi úspěšný. Posunuli jsme se podstatně dál než náš patnáctiletý plán předpokládá. Je to díky množství příležitostí, na které jsme v jeho průběhu narazili. Na druhou stranu to bylo občas na úkor prostředků nechaných v záloze pro budoucí příležitosti, což samozřejmě nelze opakovat donekonečna.


Události krok po kroku

Na podrobnější popis jednotlivých událostí tohoto roku se můžete podívat v jednotlivých měsíčních reportech. Rok 2016 byl ve znamení prudkých výkyvů trhů (brexit, zvolení Donalda Trumpa), kterých jsme s větším nebo menším úspěchem dokázali využít. Z pohledu nezávislého cashflow přinesly velké skoky dividendy Komerční banky a ČEZ, což jsou pozice, které dohromady stále tvoří cca 20 % našeho portfolia. Očekávané snížení těchto dividend je jedním z rizik pro rok 2017. Rok 2016 byl ale jednoznačně rokem REIT, které byly z různých důvodů jako na houpačce, ale ke konci roku pořád zaznamenávaly slušný roční přírůstek.


Celkový výsledek byl jednoznačně pozitivní, nezávislé cashflow se podle klasické metodiky (výše) drželo nad plánem, který už tak byl stanoven výše než naše původní předpoklady v 15letém projektu. Situace v novém ukazateli - vyhlazeném 12měsíčním cashflow už tak růžová nebyla. Vyhlazení de facto znemožňuje náhlé změny v cashflow (výjimkou byly ony zásadní zuby způsobené notně zvýšenými pozicemi v Komerční bance a ČEZu) a více tak vypovídá o příjmech, které jsou naším cílem - neboť v realitě bychom si je stejně museli rozkládat na delší období.


Složení portfolia v uplynulém roce

Při pohledu na složení loňského portfolia jej ke konci roku 2016 opustily tři tituly ze čtrnácti, naopak přibylo hned deset nováčků. Připomínáme však, že ke konci loňského roku proběhla v portfoliu poměrně velká čistka menších a méně perspektivních pozic a v průběhu roku 2015 bylo titulů velmi podobný počet. Celkově je tak aktuálně v portfoliu 21 titulů, což už je zhruba optimální množství. Mezi ETF je šest z nich a budou tvořit základ pro pravidelné investice.

Portfolio se celkově velmi výrazně přesunulo mimo ČR. Z pohledu diverzifikace to je rozumné řešení - přeci jen, naše příjmy pocházejí z ČR a přestože tu máme výhodu znalosti těch několika málo burzovních titulů, je třeba příjmy rozložit.

Složení akciového portfolia ke konci roku 2016

Akcie společností se sídlem v ČR (25 %)
Česká spořitelna
ČEZ
Komerční banka
Kofola
02

Akcie společností se sídlem v EU (20 %)
BMW
Daimler
Orkla
Pegas Nonwovens
Veolia Environmental

Akcie společností se sídlem v USA (10 %) - mimo REIT
Disney
Intel

REIT (20 %)
Omega Healthcare Investors
Stag Industrial
Store Capital

ETF (25 %)
Global X YieldCo Index
iShares Core MSCI Europe
iShares International Select Dividend
iShares Mortgage Real Estate Capped
PowerShares KBW Premium Yield Equity REIT Portfolio
Recon Capital NASDAQ 100 Cov Call

Další investice ke konci roku 2016

Jako alternativu k akciím jsme investovali do P2P půjček na platformách Mintos, Bondora a Zonky. Dále pak do P2P crowdfundingu skrze Fundlift. Pokud bychom porovnali objem těchto investic vůči akciích, jde zhruba o 6-7 %, tedy nepříliš velkou část, což ale poměrně odpovídá naší cílové alokaci, výrazně výše jít určitě nechceme.

Naopak ke konci roku klesly výnosy ze spořících účtů v podstatě na nulu. Úroky jsou minimální a stejně tak i objem prostředků (určených k investování) držených na těchto účtech.

Objev roku

Loni byly objevem REIT a přestože část roku to vypadalo, že je doplní i YieldCo společnosti (společnosti vlastnící elektrárny s obnovitelnými zdrojemi se smlouvami na řadu let zafixovanými), nakonec se musíme opakovat. Za uplynulý rok jsme výrazně nakoukli REIT pod pokličku - nezbývá než doporučit pro nováčky knihu The Intelligent REIT Investor a zejména sledování jednoho z jejích autorů, Brada Thomase, na Seeking Alpha.

Dlouho jsme uvažovali nad investicí do nemovitostí, ale čím víc jsme se o tom informovali, tím víc jsme zjišťovali, že v malém to zdaleka není zisková záležitost. Hledat spolehlivé nájemníky, udržovat nemovitost atd. - v akciích dokážeme najít podstatně vyšší výnos s menší námahou. Nemluvě o koncentraci rizika při takové investici. Čím víc REIT studujeme, tím více si uvědomujeme, že nemovitosti v portfoliu nahrazují. Nejde o stejnou věc, nicméně podobnou roli přeci jen plní. A navíc jsou podstatně nákladově výhodnější než třeba takové fondy nemovitostí dostupné v ČR (ty v podstatě nedávají smysl).

Výhled na rok 2017

Z pohledu množství investic bude rok 2017 zřejmě klidnější, pokud nepřijde korekce přinášející vyloženě zajímavé příležitosti. Prostředky k investicím budou totiž již omezenější a část z nich si chceme šetřit právě na případný propad trhů. Oproti růstu posledních let předpokládáme, že nezávislé cashflow (jak klasické, tak 12měsíční vyhlazené) bude poměrně dost kolísat se změnou kurzu a některých důležitých dividend. Předpokládáme, že po letošním roce bude náš výsledek opět o něco lepší, ale změnu očekáváme zhruba na úrovni 10-20 % oproti rekordnímu prosinci. To však stále znamená posun směrem k našemu cíli a zároveň příležitost naše portfolio opět trochu stabilizovat.

Komentáře