Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2017

S drobným zpožděním je tu report za červen, který byl po nějaké době opět investičně živější. Nadále se nám daří a navíc tři hlavní očekávané negativní dopady na nezávislého cashflow už se pomalu vyrýsovaly (viz sekce Úvahy).

Nezávislé cashflow


V červnu oba ukazatele, které u našeho nezávislého cashflow sledujeme, zaznamenaly propad. Nebylo to nic dramatického a "viníkem" je zejména snížení dividendy u Komerční banky, se kterým jsme počítali. Ostatně rekordy minulých měsíců byly primárně způsobeny novými investicemi, které měly za úkol vykrýt právě propady způsobené sníženými dividendami Komerční banky a ČEZu. Celkově jsme ale stále vysoko nad našimi letošními cíli.

Nezávislému cashflow za červen jednoznačně dominují samostatné tituly (akcie a z nich vydělené REIT), ETF i P2P půjčky nyní netvoří jednotlivě ani 10 %. Alespoň v případě ETF by se to s novými investicemi mohlo mírně změnit, ale spíše půjde o stagnaci okolo stávající čísla. Naopak u P2P půjček očekáváme spíše mírný relativní pokles - u nich jsme aktuálně opatrní a nové prostředky investujeme jen velmi výjimečně.


Investice

V červnu proběhlo velké přeskupení portfolia. Obvykle k tomu u nás dochází jednou ročně, nicméně podmínky na trhu nás tentokrát vedly k tomu jej provést i k polovině roku. Naše portfolio opustily tituly YLCO (ETF zaměřené na yieldco společnosti), IEUR (ETF na evropské akcie), Qualcomm (tam jsme ustoupili před riziky okolo žalob), Česká spořitelna a KBWY (ETF na malé a střední REIT). Místo těchto pěti titulů jsme dokoupili/posílili čtyři tituly. Posílili jsme Monetu (náhrada za Českou spořitelnu, tři bankovní tituly - spolu s Komerční bankou - na nás bylo moc, navíc Moneta je od naší hlavní investice, Komerční banky, nejodlišnější). Koupili jsme ETF REET (stabilnější a globální náhrada za KBWY) a EUMV (stabilnější náhrada za IEUR) - vše v o něco větších pozicích, než byly nahrazované tituly. Jako čtvrtá investice naše portfolio obohatil norský globální lídr chovu a zpracování lososů Marine Harvest. Věříme v budoucnost tohoto odvětví a Marine Harvest vhodně doplňuje naše portfolio o zcela novou oblast.

Se změnami jsme zpětně spokojeni, zejména co se týče ETF, které by měly mít větší odolnost vůči propadům a zároveň sloužit jako cíl drobnějších pravidelných investic.


Úvahy

Letošnímu roku z pohledu našeho portfolia kralovaly tři neznámé - výše dividend Komerční banky a ČEZu, plus změny v kurzu po uvolnění koruny. První dvě už mají svou hodnotu, drobný propad nezávislého cashflow v červnu byl způsoben Komerční bankou (snížení přepočtené hrubé dividendy ze 62 na 40 korun), obdobně se možná od září na nezávislém cashflow podepíše i ČEZ (snížení hrubé dividendy ze 40 na 33 korun). Už je asi bezpečné říct, že se nám na obojí podařilo připravit a propady více než vykrýt novými investicemi. Co se týče poslední neznámé, kurzu koruny, tak ten se vyvíjí relativně stabilně. Dle očekávání posiluje, ale naštěstí se nenaplnily černé scénáře o skokové změně - i tak nám ale ukusuje z našeho nezávislého cashflow. S tím se ovšem nedá nic moc dělat, zvláště s ohledem, že se v blízké době nechystáme nějak výrazně přesouvat investice z jedné měny do druhé, takže ani zajištění kurzu nedává smysl.

Do konce roku nás určitě bude čekat několik dalších, příjemných i nepříjemných překvapení. Nicméně z pohledu našeho investičního cíle v podobě dosažení finanční nezávislosti zůstáváme optimisté.

Výhled

V červenci a srpnu očekáváme stabilizaci nezávislého cashflow. Další zlom přijde se zářím, ve kterém se poprvé projeví nová dividenda ČEZu. Neznámou komplikující delší výhledy samozřejmě zůstává kurz, nicméně to je spíše návrat k normálu. Pokud však nepřijde nějaké zásadní posílení kurzu, tak bychom se během letních měsíců měli dočkat splnění našeho letošního cíle (při započtení už známé části výsledků pro zbylé měsíce roku). Opět s určitým předstihem, což nás rozhodně těší!

Komentáře